China sluit grootste Apple-fabriek ter wereld door corona-uitbraak.

De Chinese overheid kondigde recent opnieuw een strenge lockdown aan in het gebied rond de stad Zhengzhou. Die beslissing kwam er na een stijging van het aantal coronabesmettingen. De grootste iPhone-fabriek ter wereld is er echter gelegen, waardoor ook deze zeven dagen de deuren moet sluiten.

Een slechter moment om de productie stil te zetten, kon er haast niet zijn. De feestdagen komen eraan en Apple lanceerde onlangs haar gloednieuwe iPhone 14. Beide gebeurtenissen gaan gewoonlijk gepaard met hogere verkoopcijfers. Omdat de techgigant nu onafhankelijker wil worden van China, besloot het onlangs om de productie van de iPhone 14 naar India te verhuizen.

Reusachtige fabriek

De getroffen fabriek telt niet minder dan 200.000 medewerkers, en behoort eigenlijk toe aan het bedrijf Foxconn: een merknaam van de fabrikant Hon Hai Precision Industry Co. Dat is de grootste fabrikant van computeronderdelen. Naast iMac’s en iPhones, werkt het bedrijf aan onderdelen voor onder andere Sony en Nokia.

Een woordvoerder van het Taiwanese bedrijf vertelde CNBC dat de werking en productie in zijn Zhengzhou-fabriek “relatief stabiel zijn en dat de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen voor werknemers worden gehandhaafd”.

Coronabesmettingen nemen weer toe

De coronabesmettingen zijn in China weer gestaag aan het stijgen. Daarom voerde de overheid opnieuw strenge lockdowns in, om zo het aantal besmette mensen te controleren en te beperken.

Nochtans kwam het land al regelmatig in opspraak omwille van haar harde corona-aanpak. Ondertussen werden er 167 besmette mensen vastgesteld, vergeleken met het totaal van niet minder dan tien miljoen inwoners in de stad, is dat natuurlijk niet veel.

Wat de precieze gevolgen zijn voor de beschikbaarheid van iPhones, is onduidelijk. Volgens schattingen kan de lockdown ertoe leiden dat er tijdelijk zo’n 30 procent minder iPhones kunnen worden gemaakt. Foxconn zegt dat het de productie bij andere vestigingen wil opschroeven.

  • Bron: Newsmonkey