Politie ontdekt cocaïnewasserij bij huis in Nieuw Beerta.

In een schuur achter een woonhuis aan de Hoofdweg in Nieuw Beerta heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag een in werking zijnde cocaïnewasserij aangetroffen.

Twee personen zijn aangehouden: een 32-jarige man uit de gemeente Oldambt en een 24-jarige vrouw uit Scheemda.

Inval

Medewerkers van de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Landelijke Eenheid zijn zaterdagnacht omstreeks 02:00 uur de schuur binnengegaan. De twee aangehouden personen bevonden zich in het woonhuis voor de schuur.

Een omwonende heeft zaterdagnacht niets gehoord. Toen zij zondagmorgen wakker werd, zag ze allemaal politieauto’s bij de woning. ‘Ik heb nooit wat gemerkt’, zegt ze.

Gebruik van chemicaliën

In de schuur heeft de politie allerlei middelen gevonden die gebruikt worden om cocaïne uit goederen te wassen. Om cocaïne aan de grens moeilijk traceerbaar te maken, worden de drugs door criminelen meestal in gangbare stoffen of materialen verwerkt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld shampoo of kleding. In een wasserij wordt cocaïne uit deze materialen onttrokken. Dit is een gevaarlijk proces waarbij chemicaliën worden gebruikt.

Voorzichtig ontmantelen

Specialisten van de Landelijk Faciliteit Ontmantelen (LFO) en de Forensische Opsporing (FO) zijn zondag aanwezig in de schuur om het chemische proces uiterst voorzichtig stoppen en het materiaal af te voeren.

Er zijn ook voertuigen in beslag genomen voor onderzoek. Uit het onderzoek moet blijken om hoeveel drugs het gaat. Dat onderzoek zal nog enige tijd duren. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

‘Drugslabs zijn levensgevaarlijk’

Drugslabs kunnen overal zitten en zijn vaak te herkennen aan onder meer een chemische geur, verduisterde ramen en het regelmatig af- en aanrijden van bestelbusjes. Het vervaardigen van drugs is een proces waarbij met chemische stoffen wordt gewerkt. Er is een grote kans dat deze chemicaliën ontploffen. Daarom is een drugslab levensgevaarlijk, aldus de politie. Niet alleen voor personen in het lab, maar ook voor omwonenden.

  • Bron: RTV Noord