Explosies bij kerncentrale Zaporizja, atoomagentschap reageert boos.

Bij de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, hebben zich meerdere ‘krachtige’ explosies voorgedaan, meldt het internationaal atoomenergieagentschap IAEA. ‘Extreem ontwrichtend’ en ‘absoluut onacceptabel’, noemt het agentschap dat. “Wie er ook achter zit, moet daar onmiddellijk mee stoppen.”

Volgens directeur Mariano Grossi van het IAEA vonden de explosies twee keer in vrij korte tijd plaats: eerst gisteravond en vanochtend opnieuw.

Rusland en Oekraïne wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar.

Volgens de Russen beschieten de Oekraïners vanaf de noordelijke oever van de rivier de Dnjepr de kerncentrale die op de zuidelijke oever ligt. De centrale is sinds begin maart in handen van de Russische strijdkrachten. Rusland stelt dat Oekraïne de centrale regelmatig onder vuur neemt.

Het Oekraïense atoomenergieagentschap Energoatom zegt in een verklaring dat de Russen verantwoordelijk zijn voor beschietingen van de kerncentrale.

Aan het begin van de oorlog, in maart, werd er ook gevochten in de buurt van de centrale. “Een bom op een reactor? Dat moet absoluut voorkomen worden”, reageerde atoomfysicus Wim Turkenburg toen tegen RTL Nieuws. 

  • Bron: RTL Nieuws