Forse verhoging verkeersboetes in 2023, dit zijn de bedragen

De boetes in het verkeer gaan volgend jaar met bijna 10 procent omhoog. Dat is een grotere stijging dan de vorige jaren, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld ‘maar’ 2 procent.

,,Het gaat dus om een stijging die bijna vijf keer zo hoog is”, zegt Independer auto-expert Menno Dijcks. Ook worden alle nieuwe bedragen naar boven afgerond naar een rond tiental. Fout geparkeerd staan was 100 euro, dat gaat komend jaar naar 110 euro. Daar komen ook nog incassokosten van 9 euro bovenop.

De sterke stijging is volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid het gevolg van de hoge inflatie van de afgelopen tijd en dat zet zich door in de verkeersboetes. Kosten van verkeersovertredingen worden namelijk aangepast op basis van de consumentenprijsindex van de maanden juni 2021 en juni 2022.Dat alleen al zorgt voor een verhoging van 9 procent. Omdat de bedragen vanaf 2023 ook naar tientallen worden afgerond is de stijging nog wat hoger. ,,En er is nog meer slecht nieuws voor de automobilist”, aldus Independers auto-expert Menno Dijcks. ,,We merken ook dat sommige verzekeraars hun tarieven al aan het verhogen zijn. Toch zien we nog geen trend in de gehele markt.”

Nog debat in de Tweede Kamer

In Den Haag is nog niet iedereen het eens over de verhogingen. Het leven wordt al fors duurder en een aantal politieke partijen vindt het dan ook niet nodig om ook nog verkeersboetes te verhogen. Een veelgehoord tegenargument is dat boetes een gemakkelijk te voorkomen uitgave zijn. Dan moet je je maar beter gedragen in het verkeer.Hieronder zie je een overzicht van de type verkeersboetes en wat je eraan kwijt bent als je de overtreding begaat in 2023. De bedragen zijn dus nog voorlopig. Over ongeveer twee weken wordt er weer over gesproken in de Tweede Kamer.

bericht gaat verder na de advertentie.
bericht gaat verder na de advertentie

Bron: RTL Nieuws