Is Jasper Cillessen echt zo’n naar mannetje?

Op 2 oktober van dit jaar was het weer zover. Jasper Cillessen liet zich weer eens van zijn stoutste kant zien. In het duel van zijn club NEC tegen Feyenoord mocht hij een uittrap nemen. Feyenoord-spits Santiago Giménez stond net buiten het strafschopgebied stokstijf te wachten op de spelhervatting.

Die is voor mij, moet Cillessen gedacht hebben en ondanks de zeeën van ruimte links en rechts stormde hij op de spits af en knalde vanaf een meter afstand de bal keihard tegen het achterste van zijn opponent, die de bal twee seconden later in het lege doel schoof. Cillessen besloot vervolgens in zijn felroze shirt (hij wilde bewustwording creëren voor borstkanker, dat dan weer wel) quasi-verontwaardigd naar de scheidsrechter te zwaaien, alsof hém net iets was aangedaan. De vermoorde onschuld. De goal werd afgekeurd, volgens sommigen terecht, volgens anderen, waaronder Willem van Hanegem was dit onzin. “Dat hij werd afgefloten, was ronduit belachelijk,” aldus De Kromme. “Cillessen denkt dat hij de bal ongestraft tegen Giménez z’n kont aan kan schieten. Ik moest denken aan de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid, toen die Duitse keeper Karius wilde uitgooien en Benzema zijn been er opeens voor stak. Die goal werd gewoon goedgekeurd en Giménez stak niet eens zijn been uit. Volgens mij is het niet uit te leggen.”

Vol in de rug

Het was niet de eerste keer dat Jasper Cillessen, geboren op 22 april 1989 in Groesbeek bij Nijmegen en na Edwin van der Sar en Hans van Breukelen de keeper met de meeste interlands (63) achter zijn naam, dit kunstje flikte. Op 13 oktober 2018 legde hij in de eerste helft van het Nations League-duel Nederland-Duitsland aan voor een vrije trap en raakte debutant Mark Uth vol in de rug. De oud-spits van Heerenveen en Heracles ging vervolgens gestrekt. “Het was niet bewust. Als ik hem probeer te raken, dan lukt dat mij waarschijnlijk niet,” reageerde de lachende Cillessen in een gesprek met voetbalprimeur.nl op het incident. Ook bij het geval tegen Feyenoord lag de schuld niet bij hem. “Nee, ik was niet bang dat die goal zou tellen. Ik ken de regels. Ik beweeg van links naar rechts en wil die bal gaan trappen. Hij bleef bewust voor mij staan in de cirkel, volgens mij mag dat niet. Dat is hinderen,” verklaarde de doelman tegenover de NOS.

Het incident tegen Duitsland leidde tot een klein opstootje, dat echter al snel weer gesust werd. Van vrede was geen sprake na het incident tegen Feyenoord. Na de uitspraken van Van der Vaart besloot Cillessen de gehele vaderlandse pers niet meer te woord te staan, ook al omdat nestor Johan Derksen zich eveneens niet al te vleiend over hem had uitgelaten. Hij vindt dat Cillessen door zijn voorbeeldfunctie verplicht moet worden om met de media te praten en noemde de Oranje-international ‘een kutje’. “Dat vinden die spelers van het Nederlands elftal ook. Dat heeft hij tegen. Hij is toen (in 2021, vlak voor het EK, red.) weggestuurd, de spelers waren hem een beetje zat. Die jongen heeft een internationale carrière gehad, heeft bij Ajax gespeeld. Word nou eens een grote jongen en heb er schijt aan wat Rafael van der Vaart zegt.”

Derksens collega bij Veronica Hélène Hendriks vermoedt dat het gedrag van Cillessen voortkomt uit onzeker- heid. “Het is een onzekere jongen. Maar wie bepaalt dat hij niet meer met de media praat? Bepaalt hij dat zelf? Dat is toch het stomste wat je kan doen? Zo maak je het alleen maar groter.”

Suikeroom Boekhoorn

Jasper Cillessen wordt vaak bekritiseerd, maar heeft toch maar mooi een carrière waar je u tegen mag zeggen. Begonnen bij de amateurs van De Treffers, toen naar NEC, vijf jaar Ajax, FC Barcelona, Valencia en nu dus weer terug op het oude nest in Nijmegen. Dat laatste was een regelrechte stunt, waar suikeroom Marcel Boekhoorn (voormalig eigenaar van Telfort en HEMA en huidig eigenaar van Ouwehands Dierenpark) persoonlijk voor heeft gezorgd. Hij vloog hoogstpersoonlijk naar Spanje om Cillessen over te halen. De man die voor 35 miljoen (!) was gekocht van Barcelona, mocht nu voor een paar ton naar Nijmegen, wat volgens welingelichte kringen door Boekhoorn zelf is ‘geregeld’.

Op 7 juni 2013, toen nog in Ajax-dienst, maakte Cillessen zijn debuut in Oranje: hij mocht een helftje keepen tegen Indonesië en hield daarin de nul. Wat hij vooral niet hield, waren strafschoppen. Van de 26 penalty’s die hij in de lente van zijn loopbaan tegen kreeg, wist hij er geen één te pareren. Dat werd een ding. Cillessen kwam te boek te staan als de keeper die geen strafschop kon tegenhouden.

Toen hij in 2014 de eerste keeper was op het WK in Brazilië, werd hij in de kwartfinale na 119 minuten gewisseld door bondscoach Louis van Gaal. Die vermoedde, en terecht zo bleek even later, dat hij met Tim Krul op de doellijn meer succes zou hebben in de strafschoppenserie. Het was voor het eerst in de WK-historie dat een doelman in de slotseconden werd gewisseld. Cillessen was des duivels. Keek zijn trainer niet aan en schopte als een klein kind hard tegen een waterzak aan, waarmee hij zijn medespelers op de bank letterlijk een koude douche bezorgde. Het viel allemaal ‘koud op z’n dak’, zo zei hij later. Toch wist hij zich te herpakken en was de eerste die penaltykiller Krul omhelsde na diens heldendaad in Salvador.

Cillessen raakte pas in 2015 van zijn bedenkelijke imago en strafschoppensyndroom af. Eindelijk stopte hij een penalty. In de oefenwedstrijd tegen Wales pakte hij de 27ste pingel die hij tegen kreeg. 25 keer moest hij vissen, één keer belandde de bal op de paal. Het lullige was alleen dat na de misser van Joe Allen de rebound keurig werd afgemaakt door Joe Ledley. En zo ging het ook met Messi. Cillessen is namelijk een van de weinige keepers die een strafschop van de beste voetballer aller tijden wist te keren, als keeper van Valencia, maar ook hier ging de bal in tweede instantie in de touwen. Hij lijkt nu het reboundsyndroom te hebben, want hij stopte eind vorig jaar ook een penalty tegen Levante, waarna José Campaña in tweede instantie wist te scoren. Intussen heeft hij wel vaker zijn doel schoongehouden als er vanaf de elfmeterstip werd aangelegd. Die teller staat nu op tien, inclusief de ballen die naast of over gingen. “Zelf heb ik er nooit een groot ding van gemaakt,” zei hij in 2016. “Dat hebben de media gedaan.”

Vragen om een kaart

Nee, aan Cillessen ligt het nooit. Ook niet toen hij als keeper van Ajax in februari 2015 het bloed onder de nagels van sommige Feyenoorders vandaan haalde. De goalie kreeg het aan de stok met Colin Kazim-Richards en Jens Toornstra, vroeg om een kaart voor Terence Kongolo en aaide Luc Castaignos sarrend over de bol na een botsing. “Ik heb me geërgerd, omdat het niet liep,” zei hij toen na afloop van de Klassieker. “En soms zijn er andere dingen nodig om wedstrijden over de streep te trekken. Dan dik je dat wat aan.”

Zijn acties waren niet nieuw voor Cillessen, die zijn gedrag overigens wel uitvoerig met zijn ouders besprak. “Zij gaven aan: tot hier en niet verder, je moet niet te ver doorslaan.” Spijt van zijn ruzies met Kazim en Toornstra heeft hij niet. “Ik heb wel spijt van het vragen van die kaart voor Kongolo. Dat had ik niet moeten doen en zal ook nooit meer gebeuren. Maar de buitenwacht en de media maken er een heel item van.

  • Bron: Panorama