CDA’er René van der Linden diende jarenlang Kremlin.

Oud-voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden uit Nuth (CDA) was jarenlang belangenbehartiger van het Kremlin.

Dat schrijft NRC. Van der Linden was staatssecretaris voor Europese Zaken, Tweede Kamerlid en senator. Hij was bovendien voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.

Pion

Van der Linden zou jarenlang gepoogd hebben om de westerse opinie en politici te beïnvloeden. Dat concludeert de krant op basis van documenten en e-mails. Volgens de krant, die hem een ‘pion’ noemt, zou hij in nauw contact met een Russische spion hebben gestaan. Daarnaast reisde hij op kosten van Rusland door Europa. Hij poogde zo sancties in toom te houden en het woord voor het Kremlin te voeren op congressen.

De Volkskrant meldt daarnaast dat inlichtingendienst AIVD in 2019 Van der Linden heeft afgeluisterd en geobserveerd vanwege zijn contacten met hooggeplaatste personen binnen Vladimir Poetins regime.

Reactie

Aan NRC vertelt de CDA’er tot medio 2019 niet te weten dat zijn contactpersoon Valeri Levitski spioneerde voor Rusland. “Op het moment dat ik hoorde dat Levitski een spion was, knakte er iets in mij. Ik heb gezegd: nu is het afgelopen”, aldus de CDA’er.

In september lekte er een lijst uit met contacten van de spion, waarop de naam van de ex-staatssecretaris ook stond. Van der Linden zei toen ‘geen idee’ te hebben hoe hij op de lijst terecht is gekomen.

  • Bron: 1limburg