Maker VR-bril: Nieuwe headset kan je doden als je sterft in een spel

Palmer Luckey, oprichter van VR-bedrijf Oculus, zegt een virtual-reality-headset te hebben ontworpen die mensen kan doden. Mensen die in een spel sterven met de VR-bril op, zouden dan ook in het echte leven sterven.

Volgens de maker is de headset uitgerust met drie explosieve onderdelen die boven het gezichtsveld zijn geplaatst. Die onderdelen kunnen zo geprogrammeerd worden dat ze activeren bij het overlijden in een virtual-reality-ervaring. ‘Waarbij de hersenen van de speler onmiddellijk worden vernietigd’, legt Palmer Luckey in een blogpost uit.

Luckey, die zijn VR-bedrijf Oculus in 2014 voor 2 miljard dollar aan Facebook verkocht, vertelt dat het concept ‘hem altijd heeft gefascineerd’. Daarom heeft hij deze VR-bril als persoonlijk project ontworpen, en niet voor Oculus.

,,Je verhoogt de inzet tot het maximale niveau en dwingt mensen om te heroverwegen hoe ze omgaan met de virtuele wereld en de spelers erin”, stelt de 30-jarige bedenker. ,,Alleen de dreiging van ernstige gevolgen kan een spel voor jou en alle andere personen in de game echt laten voelen.”

Voorlopig is de headset alleen nog een displaymodel. De anime-serie Sword art online is de inspiratiebron geweest voor Luckey. Aangezien hij wil dat de headset op die uit de serie lijkt, zal het nog jaren duren voor de headset geproduceerd wordt omdat de inspiratiebron te geavanceerd is. En dat terwijl de anime-serie juist start op 6 november 2022, de reden dat Luckey zijn creatie op die datum onthulde.

Daarnaast kunnen momenteel nog te veel fouten optreden, waardoor de headset de gebruiker op het verkeerde moment zou kunnen doden. Dit zou ook de reden zijn dat Luckey hem zelf nog niet heeft getest.

  • Bron: AD