Marokko steelt de show op het WK 2022

De spelers van Marokko gaan hoe dan ook de geschiedenisboeken in. Het eerste Afrikaanse land ooit die de halve finales van het WK haalt.

Alle ogen waren gericht op Cristiano Ronaldo, de man die in eerste instantie niet speelde. Hij moest plaats maken voor Gonçalo Ramos. Bij Marokko waren veel spelers niet meer fit. Noussair Mazraoui en Nayef Aguerd speelden niet mee en Sofyan Amrabat was ook niet op z’n best. Wie had de 1-0 zege op Portugal verwacht. Gehoopt zeker.. en nu bereikten Hakim Ziyech en consorten de halve finales.

Het sprookje van De Leeuwen van de Atlas op het WK voetbal in Qatar blijft voortduren. Portugal speelde stroef en Marokko hield eenvoudig stand. Vlak voor de rust kwam Marokko dankzij een kopbal van Youssef En-Nesyri op voorsprong.

Cristiano Ronaldo

Na de rust kwam Cristiano Ronaldo het veld in en voerde Portugal de druk op. Marokko hield echter stand en zorgt voor WK-geschiedenis. Tot nu toe vielen de Afrikaanse landen af in de kwartfinales. Marokko zelf kwam nooit verder dan de achtste finales. Dat was 36 jaar geleden. Op dit WK in Qatar heeft Marokko zich ontpopt tot dé verrassing. Met een plek in de halve finale duurt deze droom van Marokko nog langer. Wie weet waar dit eindigt.

Tien minuten voor tijd moesten Ziyech en Boufal afhaken. Aboukhlal, oud AZ-speler, viel in en probeerde Marokko over de eindstreep te halen. Maar hij miste een enorme kans op 2-0. Portugal schreeuwde in de slotfase nog om een penalty maar droop af onder een oorverdovend gejuich. Dit gejuich was bestemd voor dé verrassing van dit WK: de Leeuwen van de Atlas.

Marokkaanse aanhang

Na de winst op Portugal wist de Marokkaanse aanhang niet meer hoe ze dit succes moesten vieren. Liggend op de grond, staand op de banken, dansend in andere vakken en zwaaiend met hun shirts en sjaals. Een prachtig gezicht. Na de vorige overwinningen waren er hier en daar rellen ontstaan. Iets waar zeker niet alle Marokkaanse fans van gediend waren. De echte fans maakten de straat schoon, die anderen vernielden.

Lees ook: De echte fans van Marokko maken de straat schoon.