Samsung Galaxy S23 Ultra versus iPhone 14 Pro Max: hoe de camera’s opgebouwd zijn.

Tips voor de cameraspecificaties van de Samsung Galaxy S23 Ultra blijven opduiken. The Elec meldt bijvoorbeeld dat zijn supply chain-bronnen nieuwe leveranciers hebben gekoppeld om de Galaxy S23 Ultra te voorzien van gefelste zoommodules en een ultrabrede cameramodule.

Een overstap naar leverancier zou meer hardware mogelijkheden van deze camera’s aan de achterzijde kunnen betekenen, hoewel de sensorresoluties naar verwachting respectievelijk 10 megapixels en 12 MP zullen blijven.

Deze informatie, gecombineerd met de herhaalde geruchten dat de Galaxy S23 Ultra een 200MP-sensor zal gebruiken voor zijn hoofdcamera, gebruikmakend van een aangepaste versie van Samsungs nieuwste ISOCELL-sensor, geeft ons een goed beeld van welke camera’s het volgende top vlaggenschip in de Galaxy-familie zou kunnen hebben. Kortom, we kijken naar een 200 MP hoofdcamera, 12 MP ultra brede, dubbele 10 MP telefotocamera’s met 3x en 10x optische zoom en een 10 MP selfiecamera.

Behoorlijk solide specificaties. Aangezien de Galaxy S23 Ultra pas rond februari komt, kun je in de verleiding komen om vandaag een nieuwe telefoon te kopen. Die telefoon zou de iPhone 14 Pro Max kunnen zijn, aangezien deze bovenaan onze lijst staat als de beste telefoon die je vandaag kunt kopen en onze lijst met beste cameratelefoons.

Samsung Galaxy S23 Ultra versus iPhone 14 Pro Max: de verschillen volgens de geruchten:

Galaxy S23 UltraGalaxy S23 UltraiPhone 14 Pro Max
Hoofdcamera200MP, 0.64um, ƒ/1.7, 1/1.3″48 MP, ƒ/1.8, 1/1.28″
Ultra brede camera12MP, ƒ/2.212MP, ƒ/2.2, 1/2.55″
Telefotografie camera10MP, ƒ//2.4,10x telelens, 10MP, ƒ/2.4, 3x telelens12MP, ƒ/2.8, 1/3.5″, 3x telelens
Camera aan voorzijde40MP, ƒ/2.2 or 10MP12MP, ƒ/1.9, 1/3.6″

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, zal de Galaxy S23 Ultra qua specificaties de iPhone 14 Pro Max verslaan. Als het gaat om het vullen van megapixels in camera’s, heeft Samsung al lang de voorsprong op de iPhones van Apple.

Het was pas met de iPhone 14 Pro-reeks dat Apple eindelijk overging van een al lang bestaande 12 MP hoofdcamera en de dingen opvoerde tot 48 MP. Hoewel we je kunnen vertellen dat de 48MP ProRAW iPhone 14 Pro-opnamen behoorlijk verbazingwekkend zijn op basis van onze tests.

Maar doen megapixeltellingen er echt toe? Nou, ja en nee. Maak een foto op de Galaxy S22 Ultra en bekijk de informatie ervoor in Google Foto’s en je krijgt een 12MP-afbeelding te zien. Je kunt echter overschakelen naar volledige 108MP in de camera-app. 

Standaard gebruikt Samsung een techniek genaamd pixel binning om een megapixel-flush afbeelding te condenseren tot een meer beheersbare foto. In wezen wordt AI gebruikt om alle gegevens van een sensor met hoge resolutie te verzamelen en zijn best te doen om een indrukwekkende maar minder opslaghongerige foto te maken. Apple doet precies hetzelfde met de iPhone 14 Pro en Pro Max, hoewel je in de volledige 48MP-modus kunt fotograferen als je kiest voor de ProRaw-instelling.

Pixelverwerking

De crux van dit alles is dat het te maken heeft met hoe goed een AI- en beeldsignaalprocessor (ISP) alle informatie van een camerasensor berekent om de best mogelijke foto te leveren.

Uit onze tests en algemene gedachten lopen Apple en Google hier voorop met respectievelijk de iPhone 14 Pro en Pixel 7 Pro. Samsung komt op een goede derde plaats. Maar misschien heeft de computationele fotografie nog steeds meer werk nodig om de top twee keuzes in onze lijst met beste cameratelefoons te bestrijden.

Van een 108 megapixelsensor naar een 200 MP sensor in de Galaxy S23 Ultra zou het antwoord kunnen zijn, omdat de hoofdcamera effectief meer informatie zou kunnen vastleggen en zo de AI en ISP meer gegevens zou kunnen geven om mee te werken. En dat kan resulteren in scherpere, gedetailleerdere en beter uitgebalanceerde beelden in termen van kleur, dynamisch bereik en prestaties bij weinig licht.

Interessant is dat sommige geruchten hebben beweerd dat de Galaxy S23 Ultra pixel binning zal gebruiken om standaard 50 MP hoofdafbeeldingen te maken. Als de beeldverwerking op dergelijke snaps goed is, kan Samsung beginnen met het inluiden van een nieuwe standaardstandaard om de 12MP-foto’s te vervangen die gebruikelijk zijn in iOS en Android.

Natuurlijk legt Apple de lat hoog met de 48 MP hoofdcamera van de iPhone 14 Pro Max en de computationele fotografie, waaruit blijkt dat meer pixels niet noodzakelijkerwijs het beste is; relatief maakt de Pixel 7 Pro gebruik van een 50MP hoofdcamera.

En iPhones zijn al lang de regerende kampioenen van smartphone-video-opname. Dus dat is een ander gebied dat Samsung moet dichtknopen als de Galaxy S23 Ultra tot de beste telefoon wil worden gekroond. Momenteel heeft de Galaxy S22-reeks veel videofuncties, maar de daadwerkelijke resulterende beelden zijn niet bestand tegen video’s die zijn geproduceerd door de iPhone 14-reeks of zelfs de oudere iPhone 13-modellen.

Zoom koning

Telefotografie is een gebied dat Samsung verslaat de iPhone 14 Pro Max en de Google Pixel 7 Pro. Terwijl de laatste twee telefoons een slimme 2x zoom hebben die gebruik maakt van bijsnijden op de hoofdcamera om kleine zoom te bieden zonder kwaliteitsverlies, domineert de Galaxy S22 Ultra op langere afstanden.

De Pixel 7 Pro biedt een 5x optische zoom en 30x Super Res Zoom (digitaal), terwijl de iPhone 14 Pro-serie een 3x telelens heeft en maximaal 15x digitale zoom heeft. Met een 3x en 10x tele-opties kun je met de Galaxy S22 Ultra echt in een scène slaan en kun je helemaal tot 100x gaan met de Space Zoom.

We verwachten dat de Galaxy S23 Ultra vasthoudt aan de zoomoptie van zijn voorganger. Maar met een nieuwe cameraleverancier naar verluidt in de mix, zouden we enkele hardware-tweaks kunnen zien, bijvoorbeeld een betere lensbedekking om verblinding of aberraties te voorkomen, waardoor de Galaxy Ultra-telefoon verder wordt gecementeerd als de zoomkoning.

Aan de kant van de ultrabrede camera ziet het eruit als business as usual voor de Galaxy S23 Ultra, met een tip om een 12 MP-sensor te gebruiken. Dat is vergelijkbaar met de iPhone 14 Pro Max en Pixel 6 Pro. Maar in mijn ervaring produceren Galaxy-telefoons niet altijd de beste ultrabrede opnamen, vooral op donkere, grijze dagen, waarbij details worden besmeurd wanneer je in een afbeelding ponst. Er is zeker ruimte voor Samsung om zijn computationele fotografie hier op te frissen.

Als Samsung ook sensorfusie zou kunnen nagelen, waarbij meerdere camera’s aan de achterzijde samen worden gebruikt om gedetailleerde en duidelijke foto’s te leveren, dan zouden we kunnen kijken naar een zeer opwindende camera-opstelling aan de achterzijde op de Galaxy S23 Ultra.

Dingen zijn misschien niet zo rooskleurig aan de selfie-kant, want een gerucht heeft de Galaxy S23 Ultra getipt om een 10 MP camera aan de voorkant te gebruiken. Dat zou een grote downgrade zijn op de 40MP-camera die op de Galaxy S22 Ultra wordt gebruikt. Het is vermeldenswaard dat dit niet noodzakelijkerwijs het meest robuuste gerucht is. Maar bovendien zou het kunnen betekenen dat Samsung ervoor kiest om een nieuwe camera aan de voorkant te gebruiken, en dat zou kunnen worden geleverd met een sensor die beter is in het omgaan met zaken als huidtinten, zelfs als de resolutie een klap krijgt.

Galaxy S23 camera vooruitzichten

En dat is het algemene verhaal. Samsung heeft alles om voor te spelen met de Galaxy S23 Ultra aan de voorkant van de camera. Dat wil niet zeggen dat de Galaxy S22 Ultra niet uitstekend is in smartphonefotografie – dat is het – ik zou hem gewoon niet alleen voor zijn camera’s kopen; daarvoor zou ik waarschijnlijk de Pixel 7 Pro kiezen (ik hou van de beeldweergave van Google) en vervolgens de iPhone 14 Pro Max.

Maar met een 200MP-sensor, een nieuwe chipset en een al killer-ontwerp en S Pen-functionaliteit ziet de Galaxy S23 Ultra er inderdaad veelbelovend uit. En ik ben enthousiast om te zien wat Samsung ermee kan doen – we moeten gewoon een paar maanden wachten.

  • Tom’s Guide

Kies hier de telefoon die het beste bij jou past