Tielse helpt haar vriend te ontsnappen uit de gevangenis: ‘Liefde maakt blind’

ARNHEM – Impulsief en stom. Zo noemt een 54-jarige vrouw uit Tiel het feit dat ze haar vriend vier jaar geleden hielp te ontsnappen uit de gevangenis in Zutphen. Vrijdag moest ze zich verantwoorden voor de politierechter in Arnhem.

Ze was er niet en liet het woord over aan haar advocate. Die zei dat de Tielse ‘uit liefde’ had gehandeld. ,,Liefde maakt blind.”Haar vriend, met wie de Tielse nog steeds een relatie heeft, zat destijds met een maatregel voor draaideurcriminelen (isd) in de penitentiaire inrichting (pi). Die dag in augustus 2018 ging hij met een begeleider op pad naar het winkelcentrum om kleding te kopen.

Op een gegeven moment fietste hij ervandoor in de richting van een wasserette. Daar stond de Tielse klaar met de auto van haar dochter. Haar vriend gooide zijn fiets aan de kant, nam plaats in het voertuig en ze gingen ervandoor. ,,Hij stapte in en riep: ‘rijden!’. Ik zei: ‘waar ben je mee bezig’ en vroeg hem of hij er wel goed over had nagedacht”, verklaarde ze later bij de politie.Ze reed eerst met hem naar een hotel, later gingen ze verder naar een zus van de vriend.

Personeel kon vluchtauto beschrijven.

Medewerkers van de wasserette hadden de man zien instappen en konden een beschrijving geven van de auto en de vrouw. De politie ontdekte dat de vriendin van de gevluchte voldeed aan het signalement en de beschikking had over een dergelijke auto. Het tweetal werd aangehouden.De vrouw, die alleen een keer een boete had gehad voor rijden zonder rijbewijs, maar verder nooit met justitie in aanraking kwam, bracht een nacht door in de cel. Ze vertelde de politie dat haar vriend er vaker over had gesproken te vluchten. ,,Maar ik had nooit verwacht dat hij het zou doen.”

BEKIJK NU >>

Verlof ging steeds niet door

In een brief aan de rechter zei ze dat hem in de inrichting al heel vaak was beloofd dat hij op verlof mocht. ‘Zodat we een paar uur samen hadden.’ Maar steeds ging het niet door. ‘Toen ging bij ons de knop om en resulteerde het hierin. Impulsief. Stom stom’, schreef ze.De officier van justitie vroeg zich af of de Tielse haar vriend wel daadwerkelijk heeft geholpen bij het ontsnappen. De vriend was al uit beeld bij zijn begeleider, stelde ze, wat betekent dat de ontsnapping al voltooid was. Ze vroeg de rechter de Tielse vrij te spreken. De verdediging kon zich daar helemaal in vinden.

CLAIM JE KORTING>>

Maar de rechter was een andere mening toegedaan. Hij vond wel dat de Tielse behulpzaam is geweest bij de ontsnapping. De begeleider was nog aan het zoeken, stelde hij. ,,Als zij daar niet had gestaan met die auto, dan had de begeleider hem gevonden”, zei hij.,,Ze wist donders goed dat hij wilde ontsnappen”, ging hij verder. Maar omdat de zaak al zo oud is, besloot hij haar schuldig te verklaren zonder haar een straf op te leggen. De vriend is inmiddels allang weer thuis.

Bron: Gelderlander