Man (28) veroordeeld voor verkrachting vrouw (76), wees eerst zijn tweelingbroer aan als dader!

De 28-jarige Rick K. uit Hoogezand legt zich neer bij de celstraf van 45 maanden die de rechtbank in Assen hem oplegt voor de verkrachting van een wandelaarster in een natuurgebied bij Schipborg. Zijn advocaat laat weten dat er geen hoger beroep is ingesteld.

De zaak is bijzonder, omdat een uniek dna-onderzoek naar de verschillen in eeneiige tweelingprofielen de doorslag gaf voor veroordeling van K.. De man wees zijn tweelingbroer aan als mogelijke dader, maar uit het onderzoek kwam naar voren dat het een miljard keer waarschijnlijker is dat Rick K. de 76-jarige vrouw heeft verkracht.

Veel waarde

Het onderzoek is in Nederland voor het eerst toegepast in een strafzaak en ook als bewijs meegewogen door de rechter. De rechtbank hecht veel waarde aan het oordeel van de deskundigen die dit onderzoek hebben verricht, ook al is dit niet eerder zo uitgevoerd. Daarnaast waren voldoende bewijzen te vinden in de telefoongegevens van K. en de getuigenverklaringen van mensen die op dat moment in dat gebied verbleven. Ook werd het alibi van K. ontkracht door zijn vrienden.

Hogere straf in petto

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste drie jaar cel tegen de man, maar de rechter verhoogde de straf vanwege de leeftijd van het slachtoffer. De rechter tilde er zwaar aan dat K. bleef ontkennen, ondanks de bewijzen die zich tegen hem opstapelden. De man probeerde de schuld in de schoenen van zijn tweelingbroer te schuiven, zei de rechter tijdens de uitspraak. K. kreeg de straf ook voor het mishandelen van zijn toenmalige vriendin in 2017 en 2018.

Jurisprudentie

K. verblijft inmiddels weer binnen de muren van de penitentiaire inrichting. Deze zaak schept ook jurisprudentie (een richtlijn voor soortgelijke zaken). Tot dusver kon de rechter een dna-spoor op basis van een standaard onderzoek niet toeschrijven aan de ene of de andere helft van een eeneiige tweeling. Nu dit door een nieuw techniek wel mogelijk is en ook is meegenomen als bewijs in een strafzaak, wordt het voor eeneiige tweelingen moeilijker om vrijuit te gaan op basis van dna-materiaal.

  • Bron: RTV Noord